Роми купиха и откараха с каруца соларен панел за къща без достъп до ел-мрежа

Роми си купиха и откараха с каруцата си соларен фотоволтаичен панел, който искат да монтират на къщата си, защото постройката няма достъп до електропреносна мрежа.

Стоян Желев, собственик на фирма за соларни инсталации в Казанлък,  бил изненадан от необичайния клиент, отивайки на работа сутринта на 8 декември.

Ромското семейство събрало пари за един соларен панел, контролер и евтин инвертор. Обяснили, че със спестеното благодарение на соларния панел се надяват да посъберат пари и след време да си купят и втори соларен панел.

“Възможностите на слънчевата енергия стават все по-популярни, разпознаваеми и използвани”, коментира Желев в профила си в социалните мрежи.

Захранването на отдалечени вили и селски къщи, дори сламени колиби, със соларни панели не е непозната практика по света. В много страни отдалечените общности, които нямат достъп до електропреносни системи, използват фотоволтични модули, за да зареждат телефоните си и да имат връзка със света. Така например магарета, натоварени със слънчеви панели, „разнасят“ чиста енергия за номадите в Турция. Там тези системи дори се субсидиреат от правителството. В Африка масаи купуват соларни панели, за да предлагат електричество „на дребно“ за съселяните си.

Заглавна снимка: Стоян Желев

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*