Унгария планира голям тласък в производството на слънчева енергия

Унгария “разхлабва” регулациите за изграждането на малки слънчеви електроцентрали и ще субсидира заеми за собствениците на земя като част от усилията за насърчаване на възобновяемата енергия, съобщи правителството в четвъртък.

В момента повече от половината от електроенергията в страната се осигурява от единствената атомна електроцентрала в Унгария. Около 29% от електроенергията е вносна. Правителството иска да намали този дял.

“Правителството подкрепя създаването на възможно най-много слънчеви електроцентрали в Унгария”, заяви на пресконференция ръководителят на кабинета на премиера Виктор Орбан – Янош Лазар. По думите му, новите правила ще “разхлабят“ регулациите за използването на земеделските земи. Правителството също така ще предоставя субсидирани заеми на земеделски стопани или компании за финансиране на изграждането на слънчеви инсталации с капацитет до 0,5 мегавата. Това ще става чрез държавната банка за развитие MFB.

Държавата ще изкупува всичката електроенергия, генерирана от новите слънчеви инсталации, каза Лазар.

Дългосрочната цел на програмата е да се сведе до минимум нуждата на Унгария от внос на електричество през следващите две десетилетия, според висшия чиновник.

Възобновяемата енергия представлява по-малко от една десета от потреблението на енергия в Унгария към 2013 г., според доклад на Европейската комисия за напредъка към 2017 г. Местното правителство има за цел да увеличи тази пропорция до 13% до края на десетилетието.

Унгарският енергиен регулатор е издал 2600 разрешителни за слънчеви електроцентрали в края на миналата година, около половината от които са в процес на изграждане.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*