Соларните инсталации по света ще надскочат 100 GW през 2018 г.

Световният соларен пазар ще наскочи „летвата“ от 100 GW за пръв път орез 2018 година, достигайки 108 GW. Това прогнозира пазарният анализатор IHS Markit в първата си прогноза за 2018.

Анализаторите твърдят, че продължаващото търсене в Китай ще бъде основният двигател на този растеж, тъй като страната успешно диверсифицира своя пазар и постигна динамично развитие в сегмента на разпределеното производство. Китай вече е приоритетен пазар за местните производители – нещо, което вероятно ще оформи и глобалния пазар през 2018 г., прогнозират от IHS Markit ев своя доклад „PV Demand Market Tracker”.

“Недостатъчното предлагане и по-високите от очакваните цени на модулите през първата половина на 2018 г. ще затруднят много пазари извън Китай”, казва Едурн Зоко, директор „Изследвания и анализи“ в IHS Markit. “Проектите в някои региони може да се забавят или дори да бъдат отменени, защото пазарните цени са по-високи от очакваните по време на фазата на планирането.”

Но докато търсенето от Китай ще остане силно, налице са доста въпросителни за останалите водещи пазари на фотоволтаика. Американската индустрия очаква окончателното решение на президента, а Индия обмисля въвеждането на антидъмпингови мита.

Въпреки че все още се очаква тези две страни да останат вторият и третият по големина пазар на фотоволтаици, IHS Markit предупреждава, че в САЩ вече са налице някои азарни изкривявания, тъй като разработчиците складират големи количества модули преди решението на президента. Планираните данъчни реформи също биха могли да отслабят интереса на инвеститорите. Междувременно в Индия вдигането на антидъмпингови мита би могло да ограничи количеството на продаваните модули, освен ако местните производители не успеят да наберат скоростмного бързо.

Наскоро в своята 4-годишна глобална перспектива за пазара на фотоволтаици Bloomberg New Energy Finance прогнозира подобни цифри. Според тях Търсенето през 2018 г. ще е между 94 и 111 GW.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*