Вековни секвои край с. Богослов станаха дървета на 2017

Три величествени вековни секвои в местността Ючбунар край с. Богослов, община Кюстендил, са определени за любими дървета на 2017 година от гласувалите в конкурса „Дърво с корен“ на фондация „ЕкоОбщност“. Секвоите събраха 898 гласа в своя подкрепа.

Секвоята е внесена в България в края на 19-и век. Трите извисяващи се над 30 м дървета са засадени край с. Богослов от лесовъда Йордан Митрев. Около тях се е оформила младо поколение гора от секвои. Обиколките на дърветата също впечатляват с размерите си: 9 м, 8,20 м и 3,90 м. Секвоената горичка е любимо място за разходки сред природата за туристи и местните хора.

Номинация за секвоите в конкурса направиха представителите на Туристическо дружество „Осогово“ – Кюстендил и телевизионният репортер Живко Константинов.

Вековните секвои ще получат диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България.

Те ще представят България в конкурса „Европейско дърво на годината 2018“, който ще събере любимите дървета от 13 страни. Гласуването за избор на победител в конкурса ще се проведе през м. февруари 2018 г.

Подгласници на секвоите станаха: на второ място – 400-годишен космат дъб в центъра на гр. Тервел, номиниран от ученици и преподаватели в СУ „Йордан Йовков“ гр. Тервел, на трето място – 800-годишен дъб край с. Еловица, община Трън, номиниран от Людмила Гюрова.

В категория „Вековните дървета говорят“ най-много подкрепа събра 600-годишен цер край с. Макреш, община Димово. Неговата история разказа Денис Димитров от Димово, който е ученик в ПМГ „Екзарх Антим I“, Видин.

В категория „Млад природолюбител“ журито присъди наградата на учениците от 8.клас с ръководител Стойна Илиева от Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров”, гр. Варна. Тяхната история е за 12-годишния ливански кедър, който расте и под тяхна грижа в двора на гимназията.

Тази година журито отличи специално в категория „Дървото на моя живот“ историята на Величка Георгиева от с. Братаница, община Пазарджик за 32-годишната кайсия, която расте в двора на къщата й.

Доц.д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН, ас. д-р Евгени Цавков от Лесотехническия университет и инж. Тома Белев от Асоциацията на парковете в България – членове на журито на конкурса – връчиха наградите на присъстващите отличени участници.

1 коментар

  1. Много добре, поглед в бъдещето 🙂 „любими дървета на 23017 година“

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*