Грийнпийс: Европейските министри на енергетиката ни „подаряват” въглища за Коледа

Одобрени са противоречиви субсидии за енергийните компании, включително за най-замърсяващите въглищни централи

Съветът на ЕС приема предварително споразумение по правилата за енергийната реформа. Европейските енергийни министри подкрепиха въглищата и другите изкопаеми, вместо да кажат „да” на възобновяемата енергия по време на настоящите преговори за реформа на енергийните правила на ЕС, гласи официално изявление на Грийнпийс.

„Те решиха да одобрят противоречиви субсидии за енергийните компании, включително за най-замърсяващите въглищни централи. Министрите смекчиха и предложенията на Европейската комисия (ЕК), с които се дава възможност на домакинства, общности от съседи и общини да произвеждат и продават самостоятелно възобновяема енергия”, казват от екологичната организация.

С тези решения са пренебрегнати призивите на Европейския парламент да поставят по-висока цел на ЕС за възобновяема енергия до 2030 г. Прогнози показват, че поставената цел в момента е твърде ниска, за да може ЕС да изпълни ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата.

Решенията на Съвета на министрите са повлияни от политически интереси, а не от възможностите, които предлагат съвременните технологии. Така могат да постигнат забавяне на модернизацията на сектора, но не и да я спрат, коментира Грийнпийс.

В дългосрочен план подобни политики са от полза само на операторите на въглищни централи. Пределно ясно е, че пазарните сили неминуемо ще доведат до постепенно затваряне на старите ТЕЦ-ове, поддържани в момента от субсидии. Затварянето е по-добре да стане планирано, а не хаотично, като се помисли за бъдещето на хората, заети в тази индустрия. В същото време технологиите за възобновяема енергия вече позволяват гражданите да произвеждат електричество, пречките са единствено нормативни. Гражданите ще настояват все по-активно за това свое право, отбелязва Грийнпийс.

„За въглищните централи в Европа дядо Коледа пристигна по-рано, тъй като министрите на енергетиката в ЕС са готови да им предложат почти неограничени субсидии. Но европейските граждани остават „на студено”, защото същите министри не подкрепиха правата на енергийните граждани да произвеждат и продават сами енергия от възобновяеми източници. Те подкрепиха замърсяващата енергия, управлявана от малцина”, заяви Тара Конъли, съветник по енергийните политики от офиса на „Грийнпийс” в Брюксел.

Със съгласувания текст, министрите на енергетиката подкопават предложенията на Европейската комисия, изискващи от националните правителства да оправдават публични плащания към електроцентралите, чиято цел е само да ги поддържат в режим на готовност. Това означава въвеждането на още субсидии от вида на т.нар. студен резерв в България, например, посочват още от Грийнпийс.

Министрите също така измениха предложението на ЕК, което целеше да прекрати субсидиите за съществуващите въглищни централи след 2025 г., ако те изпускат над 550 грама въглероден двуокис на киловатчас. Вместо това, централите ще продължават да получават държавна помощ до 2035 г. Субсидиите за всички нови централи на въглища ще спрат едва след 2025 г., въпреки че ЕК предлага плащанията да бъдат прекратени през 2020 г., допълват от еко-организацията.

Очаква се Европейският парламент да финализира позицията си по реформата на правилата за производство на възобновяема енергия на пленарно гласуване през третата седмица на януари 2018 г. Енергийната комисия на Парламента ще гласува предложените промени в модела на пазара на електроенергия на 21 февруари 2018 г., което вероятно ще бъде последвано от гласуване в пленарна зала през март.

Очаква се министрите на енергетиката да потвърдят днешното предварително съгласие за пълния пакет от реформи по време на заседание на 26 февруари, преди да започнат тристранните преговори с Европейската комисия и Парламента през пролетта. „Дали това е временно забавяне ще видим, когато окончателният пакет с енергийни политики на ЕС бъде гласувана след края на тези преговори”, заключава Грийнпийс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*