ЕС с нови правила за енергийната ефективност на сградния фонд

Европейският съюз постигна решаващо споразумение за подобряване на жилищния фонд в целия като част от усилията за намаляване на потреблението на енергия и намаляване на въглеродните емисии.

Европейският парламент и естонското председателство постигнаха догореност за за актуализиране на Директивата за енергийната ефективност на сградите, като заложиха нови правила за темпото, качеството и ефективността на подобренията на сградите.

Съгласно споразумението, държавите-членки ще трябва да създадат дългосрочни стратегии за реновиране, за да гарантират до 2050 г., че имат “енергийноефективен и декарбонизиран национален сграден фонд”. Плановете ще трябва да включват важни етапи за периодите од 2030 и до 2040 г. и подробно описание на начините за измерване на напредъка.

Сградите с повече от десет паркоместа трябва да разполагат с пунктове за зареждане на електрическите автомобили, предвижда още новата договореност. Сградите, които преминаватр през основен ремонт, трябва да бъдат пригодени за стопанисване на електромобили.

Споразумението ще бъде представено на посланиците на държавите-членки на ЕС. Окончателното подписване на споразумение се очаква през януари.

“Увеличаването на енергийната ефективност е нещо, без което не можем: това е един от най-евтините и най-ефективни начини за намаляване на потреблението на енергия и принос към нашите цели по отношение на климата”, каза Кадри Симсън, министър на икономиката и инфраструктурата на Република Естония, в декларация по повод споразумението. “Като се има предвид колко енергия се консумира в сградите, това споразумение е от решаващо значение. Има и допълнителна полза – намаляването на сметките за енергия на хората. Смятам, че сме постигнали договореност, която ще реализира икономиите, от които се нуждаем, по реалистичен начин, и се надявам държавите-членки да одобрят споразумението догодина”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*