Shell нахлува в електроенергийния сектор

Петролният гигант Shell обяви изненадващ ход за навлизане в в сектора на електроенергийния бизнес. Компанията обяви план за закупуване на голяма компания за електроенергия и широколентови услуги във Великобритания – First Utility – както и немското й дъщерно дружество. Стойността на сделката остава неясна.

Сделката, която се очаква да приключи в началото на следващата година, ще осигури на Shell 3% дял от пазара на домашни електроенергийни услуги в Обединеното кралство. По повод изненадващия ход Shell заяви, че иска да “влезе в нова част” от променящия се пазар на енергия, устремен към ниско- и нулевовъглеродни източници.

Английско-холандската петролна компания заяви, че придобиването ще подпомогне развитието на нейната нарастваща мрежа от пунктове за зареждане на електрическите автомобили и неотдавнашното придобиване на нидерландски оператор на електромобилна инфраструктура NewMotion.

Налице е нова „верига на стойността“ в електроенергийния сектор, която се развива във Великобритания – клиентите играят все по-важна роля в управлението на енергийните мрежи и продават енергия, обясни Марк Генсбъроу, изпълнителен вицепрезидент на поделението „Нова енергия“ в Shell. “Търсенето и предлагането на жилищна енергия се променя бързо, задвижвано от нови технологии, които позволяват на домакинствата да управляват по-добре енергийната си консумация.”

Сделката ще позволи на First Utility да “разработва нови иновативни предложения за клиентите”“, като се възползва от нарастващите инвестиции на Shell във възобновяеми енергийни източници и зарядна инфраструктура за електрически превозни средства, обясни Дарен Браам, съучредител и главен финансов директор на First Utility.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*