В Холандия вече строят ветроенергийни паркове без субсидии

Холандското правителство реши да проведе първия търг за изграждане на офшорни ветроенергийни мощности без субсидия. Вчера кабинетът съобщи, че има достатъчен брой кандидати и проектът ще бъде разработен без държавна подкрепа.

Миналата седмица шведската компания Vattenfall разкри, че е подала оферта в търга, който търси разработчици за 700 MW вятърни мощности на брега на югозапад от Нидерландия. Това бе последвано от потвърждение от холандското правителство, че ветроенергийният парк Hollandse Kust I и II ще бъде построен без никаква субсидия, след като вчера аукционът бе закрит за участниците в търга.

Победителите в търга ще бъдат избрани през следващите няколко месеца. Фермата следва да бъде пусната в експлоатация до 2022 г. Тя ще осигурява чисто електричество за един милион домакинства електроенергия. Победителят в конкурса ще получи разрешение за разработване на проекта, но няма да получи държавна субсидия.

“Това е прекрасна новина за енергийния преход“, заяви в свое изявление холандският министър по икономическите въпроси и политиката по изменение на климата Ерик Уайб. “Ако тези кандидатури действително доведат до изграждането на офшорна вятърна централа без субсидия, това ще бъде огромен пробив. Това също така показва, че можем да запазим ниски разходите за енергийния преход, ако се справим с тези въпроси интелигентно и ако пазарът и правителството работят добре заедно”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*