Британците основаха “Фонд за намаляване на хранителни отпадъци”

Нов фонд в полза на благотворителните организации с финансиране в размер на 500 000 лири бе създаден във Великобритания. Той ще подпомага преразпределянето на качествена излишна храна за хората в нужда в цяла Англия.

Последните статистики показват, че през 2015 г. са преразпределени 47 000 тона излишна храна. Според оценките на фонда, този обем може да се увеличи четирикратно до 2025 г.

Фондът за намаляване на хранителните отпадъци, който ще бъде управляван от експерти по устойчивост, ще подкрепя местни проекти, които помагат за увеличаване на преразпределението на годна храна сред местните общности. Фондът на стойност 500 000 британски лири ще бъде отворен за организации, които преразпределят храна, както и за благотворителни организации, които получават и споделят храна с хора в нужда.

Финансирането трябва да помогне на тези организации да преодолеят често срещани проблеми като:

• Обучение – от персонала на първа линия до ИТ специалистите

• Поддръжка на инфраструктурата – за необходимото оборудване, като например нови превозни средства за транспортиране на повече видове храни

• Формиране на съвместни партньорства – намиране на подходящи партньори

• Комуникация, логистика и технологии – за улесняване на ефективното преразпределение

“Когато излишъкът от храни не може да бъде предотвратен, той трябва да се използва за осигуряване на храна за хората, вместо тя да се губи,” коментира британският министър на околната среда Терес Кофи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*