Цветна легенда върху столичните контейнери за смет разясняват как да изхвърляме разделно

Цветна легенда върху общите контейнери за смет ще разяснява на столичани как да изхвърлят отпадъците си разделно по най-правилния начин. Пилотният квартал – където стикерите се появиха вече – е Красно село. Цветните стикери, залепени върху сивите контейнери, поднасят подробна и разбираема информация за това как и къде се изхвърлят различните отпадъци – мебели, строителни материали, остаряло електрическо оборудване, акумулатори, автомобилни гуми, лекарства, препарати, биоотпадъци и т.н. Такъв вид отпадъци не трябва да бъдат изхвърляни директно в сивите контейнери за общи битови отпадъци.

Стикерите са направени от издръжлив материал, който е способен да понесе не само слънчевото греене, но и механични въздействия. Проектиран е така, че при машинното опразване на контейнерите графичната информция въху него да не бъде засегната.

Пилотният проект е по инициатива на “Зелена София” към Столична община и обхваща 100 сиви контейнера на територията на район Красно село, като идеята е през следващата година информационната кампания да обхване целия град.

Графиката от стикера е наличен и на интернет страницата на Асоциацията за развитие на София – в раздела „Дейности„. Оттам всеки може да го свали, разпечата и да информира своите съседи, като го закачи във входа или в асансъора на своя блок.

От края на януари ще е активна и страницата waste.sofia.bg, където ще има подробна и лесно достъпна и разбираема информация за всички видове отпадъци, тяхното изхвърляне или събиране, както и за местоположението на контейнерите – сиви и цветни, и на площадките за предаване на вторични суровини.

След появата на цветната легенда относно отпадъците в Столичната община ще се проследят обажданията и сигналите към столичния инспекторат и службите за отпадъци, за да се отчете въздействието на поднесената информация. Очаква се кампанията да провокира повишен брой запитвания и заявки за извозване на отпадъци от определени видове – например ЕЕО.

Важна подробност в тази връзка е, че т. нар. мобилен пункт за опасни отпадъци – живачни термометри, бои и лакове, химикали и др. – може да бъде повикан с телефонно обаждане, така че всеки може да изхвлърли опасни отпадъци и извън определения за целта график.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*