Къща с геотермално отопление е изградена от дървени трупи

Нотки на японска изтънченост се преплитат в зашеметяващата къща „Pound Ridge Residence” – луксозен дом в селската част на щата Ню Йорк, проектиран от архитектите Tsao & McKown за известна дизайнерка и нейния съпруг. Силната връзка между архитект и клиент, продължила 20 години, е родила вдъхновението за създаването на къща, която говори за екологична и социална устойчивост. Облечена в дървесина, тя има нищожен енергиен и ресурсен отпечатък.

Разположена насред 30 акра гориста земя, “Pound Ridge Residence” с площ от 290 квадратни метра се отваря към откритото пространство чрез широки прозорци, високи от пода до тавана, и покрити пътеки. “Структурата е изградена от тежка дървена конструкция, която е видима – рядкост в днешно време, която – освен естествената си красота – има допълнителното предимство, че намалява нуждата от вътрешни стени”, пишат архитектите. Тази дървена конструкция е изградена от местно добито дърво. Носещите дървени греди “разпределят“ интериора. Затъмнените им нюанси ги правят ненатрапчиви.

Едноетажният дом има предимно отворено оформление, възползвайки се от естествената вентилация и изобилната дневна светлина благоадрение на плъзгащите се стъклени врати, прозорци и дървесни панели с възможност за отваряне и затваряне. Светлина навлиза в дома и благодарение на два големи, асиметрично разположени оберлихта.

Вградена геотермална система за отопление и охлаждане регулира вътрешните температури. Тя се допълва от две огнища със скулптурни бронзови комини. При самото строителство са използвани нискоенергийни материали. Всички изкопани камъни са използвани – в градините и ландшафтното оформление. Външните пространства и озеленяването се характеризират с местни видове. Непромокаемите настилки са сведени до минимум с цел улавяне на отточните води.

     

Изображения: Саймън Ъптън

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*