Пластмасата, която изхвърляме, вече е в храната на трапезата ни

Малки пластмасови късчета могат да се открият в месото на мидите по цял свят – от европейската част на Арктика до Китай. Замърсяването им е знак за глобалното разпространение на пластмасовите боклуци из океана, които в крайна сметка вече се озовават в чиниите на хората.

Мидите в девствените води на Арктика са показали наличие на най-много пластмаси от всички тествани миди по норвежкото крайбрежие при проведено изследване на Норвежкия институт за изследване на водите (NIVA) този месец. Пластмасовите частички навярно идват на север от океанските течения и ветровете Европа и Америка, според изследователя на NIVA Ейми Лушер. Попаднали там, те се въртят из Арткическите води и се раздробяват на дребнич астици. „Микропластмаси се откриват у мидите навсякъде, където учените са направили проби“, каза тя.

В по-рано проведени проучвания микропастмаси бяха открити у морските организми в държави като Китай, Чили, Канада, Великобритания и Белгия. Мекотелите съдържат средно 1,8 частици микропластмаса.

Миналата година китайските изследователи предложиха мидите да бъдат приети за глобален „биоиндикатор за замърсяването с микропластмаса“, тъй като мекотелите живеят на морското дъно – където се озовават много от пластмасите – и за разлика от рибата стоят на едно и също място.

„Това е предупредителен сигнал, че трябва да направим нещо за намаляване на попадането на на пластмаса в океана“, казва Ричърс Томпсън, професор в университета в Плимут и експерт по микропластмаса. Новината на NIVA е повод за голяма загриженост, смята той.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*