Холандско ЕРП планира масивен остров за вятърна енергия

TenneT, основната компания за електроснабдяване в Холандия, планира да построи „остров за вятърна енергия“ в Северно море. Този остров ще служи като оперативен център за мрежа от съседни офшорни вятърни ферми с много по-голям капацитет от всички съществуващи центрове. Планът, който вече е в напреднал стадий, предлага Dogger Bank, която се намира на 125 километра от крайбрежието на Източен Йоркшир в Англия, като евентуално място за острова за вятърна енергия. Веднъж изграден, този мрежов център ще предава електричество по дълъг подводен кабел до Обединеното кралство и Холандия, като евентуално ще има връзки и към за Белгия, Дания и Германия.

Въпреки че планът за острова за вятърна енергия е амбициозен, конкретните детайли за управлението на подобно съоръжение все още са в процес на разработка, а и неговата рентабилност остава съмнителна. „Тъй като индустрията става все по-зряла, човек би могъл да очаква да мислят по-нестандартно“, коментира енергийният анализатор Петер Атертън пред изданието Guardian. „Независимо дали икономиката се развива, това дали наистина можете да продавате вятърна енергия от Северно море на континента е под въпрос.“

Вятърният остров ще действа като разпределителен център за близките вятърни ферми, които ще изпращат генерираната електроенергия на острова по кабели на къси разстояния, които са евтини. Електричеството ще се складира на острова и ще се преобразува от променлив ток в прав ток, защото това е по-ефективен за изпращане на електрическа енергия на дълги разстояния. Така токът ще се подава към континента. Това ще позволява по-голяма гъвкавост на пазара на вятърна и би трябвало да гарантира, че много по-голям процент от вятърната енергия ще се разпределя там, където е действително необходима.

Холандците не се впечатляват от предизвикателството да изградят свой собствен остров за вятърна енергия. „Дали е трудно?“ – пита Рингтори Ван дер Хейг, програмен мениджър за ветроенергийни проекти в TenneT. „В Холандия, когато видим парче вода, искаме да построим остров в него. Ние правим това от векове. Това не е най-голямото предизвикателство“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*