Шенджен в Китай изцяло електрифицира автобусите си

Тази седмица транспортната комисия на Шенжен в Китай обяви, че е електрифицирала 100% от автобусите на обществения транспорт в града. Това е първият град в света, който преминава към изцяло електрическо захранване за автобусната си система.

Шенжен е технологичният център на Китай. Градската управа там планираше да завърши преминаването към електричество до 2018 г., но изглежда го постигна по-рано.

Сега общо 16 539 електрически автобуса обслужват крайбрежния град с население 12 милиона души.

Според транспортната комисия, автопаркът от електрически автобуси в Шенжен ще използва 72,9% по-малко енергия от дизеловите автобуси, които се движеха досега. Това би могло да спести еквивалента на 345 000 тона гориво всяка година и да намали емисиите на въглероден диоксид с 1,35 милиона тона.

В допълнение към автобусите и 12 518 таксита също са вече електрифицирани. Това са 62,5% от таксиметровите коли в града. Целевата дата за пълно електрифициране на такситата беше 2020 г., но на пресконференция, проведена на 27 декември, директорът на отдела за обществен транспорт в бюрото за градски транспорт на града Жен Джиню предположи, че градът ще може да постигне целта си и по-рано.

За да работят всички тези електрически превозни средства, градът е изградил 510 станции за зареждане на автобуси и 8000 зареждащи колонки за коли.

Наред с това в началото на декември Шенджен тества четири автономни автобуса.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*