В Норвегия над половината от новите коли са електромобили или хибриди

Новите електрически и хибридни автомобили вече представляват повече от половината от новите регистрации на превозни средства в Норвегия – през 2017 г. Това е възможно благодарение на щедрите субсидии, които помогнаха на страната в постепенното заменяне на двигателите с вътрешно горене и изкопаеми горива.

Чисто електрическите автомобили и хибридите – такива, които имат батерии и дизелов или бензинов двигател – съставляват 52% от продажбите на нови автомобили за миналата година. През 2016 година делът им беше 40%, отчете независимата Норвежка пътна федерация (OFV).

“Никой друг не се доближава до това“ по отношение на дела от електрическите автомобили, каза шефът OFV Оейвинд Солберг Торсен. „За първи път имаме пазарен дял на [колите с] изкопаеми горива под 50%.”

Норвегия освобождава новите електрически автомобили от почти всички данъци и осигурява безвъзмездни помощи, които могат да възлизат на хиляди долари годишно по отношение на безплатен или субсидиран паркинг, презареждане, използване на платените пътища, фериботите и тунелите.

Наред с това Норвегия генерира почти цялата си електроенергия от водноелектрически централи. По този начин промяната в автомобилния сектор действително спомага за намаляване на замърсяването на въздуха и изменението на климата.

Продажбите на екологични автомобили в Норвегия през 2017 г. са доминирани от няколко предпочитани модела: Volkswagen Golf, BMWi3, Toyota Rav4 и Tesla Model X. Tesla е чисто електрическа, а другите имат изцяло електрически или хибридни версии.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*