Пекин намали замърсяването на въздуха за 2017 г. според планираното през 2013 г.

Пекин – столицата на Китай, станала пословична със замърсяването на въздуха – изпълни целите си за качество на въздуха за миналата година, след като предприе крути мерки срещу замърсителите и получи „подакркъ“ – продължителен период на благоприятно време, съобщи местната агенция по околна среда.

Средните годишни концентрации на фини прахови частици с дължина от 2,5 микрона, известни като PM2,5 – тези, които увреждат белите дробове при вдишване – са спаднали с 35,6% през 2017 г. от 2012 г. До 58 микрограма на кубичен метър, според Пекинската общинска агенция за опазване на околната среда.

На китайската столица бе наредено да намали концентрациите на PM2.5 до по-малко от 60 микрограма като част от план за действие за въздуха от 2013 г. Той имаше за цел и намаляване на обществения гняв заради завишеното замърсяване. Оттогава градът затвори почти 2 000 фабрики – производители на цимент, леярни и мебелни производители, затвори електроцентрали на въглища, а и елиминира над 2 милиона превозни средства с високи нива на вредни емисии.

С наближаването на зимния сезон регионът започна да се подготвя да включи отоплителните системи за жилищните квартали. Местните власти започнаха да спират топлоцентралите на въглища и да ги модернизират с преход към газово или електрическо оборудване. Градската управа също така затвори или ограничи производството на някои промишлени предприятия, за да ограничи натрупването на смог.

Агенцията за опазване на околната среда на града обаче призна, че по-сухите и прохладни метеорологични условия са изиграли съществена роля за постигането на целите за качеството на въздуха – особено през четвъртото тримесечие.

Въпреки постижението регионът все още е далеч от постигането на стандарта за PM2.5 – 35 микрограма. Световната здравна организация пък препоръчва нива от не повече от 10 микрограма.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*