В Швеция вече е незаконно да не се приоритизира климатът

Новият закон за климата в Швеция влезе в сила тази седмица, утвърждавайкис е като най-мабициозният еко-норматив в света. Амбицията на Швеция е да достигне до нулеви вредни емисии емисии на парникови газове до 2045 г.

Новият закон за климата, който е в сила от 1 януари 2018 г., означава, че шведското правителство за първи път има задължението да провежда политики в областта на климата, основани на цели, определени от независим Съвет по политиката в областта на климата. Този съвет изисква от шведското правителство да прави преглед на напредъка по отношение на целите си за емисиите на всеки четири години.

Това е „най-важната реформа за нашите деца и внуци“, подчерта шведският министър на международното сътрудничество за развитие Изабела Льовин. „Отсега нататък ще бъде незаконно да не се дава приоритет на климата”, каза тя в изявление.

Всяка година шведското правителство трябва да изготвя доклад за климата във връзка с проектобюджета си и да изготвя план за действие по отношение на политиката в областта на климата на всеки четири години, за да описва как трябва да бъдат постигнати целите за намаляване на емисиите. Крайната цел на страната е да стане въглеродно неутрална до 2050 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*