Учени от MIT разработват нов процес за по-бърз скрининг на фотоволтаични материали

Изследователски екип от Масачузетския технологичен институт твърди, че е разработил нов и по-бърз процес за оценка на ефективността на новите фотоволтаични материали. Целта е да се избегнат дългите, скъпи и времеемки оценки, които обикновено се базират на лабораторни проби за задълбочено тестване. Това би могло да скъси времето за достигането на новите технологии до пазара.

Учените казват, че процесът се основава на набор от инструменти, които разчитат на поредица от сравнително прости лабораторни тестове, съчетани с компютърно моделиране на физическите свойства на вложените материали, както и допълнително моделиране, базирано на статистически метод, известен като Бейс-интерференция, което позволява да се актуализират оценките за всеки параметър въз основа на всяко ново измерване.

Системата се състои от три основни стъпки: създаване на просто устройство за тестване; измерване на електрическата му мощност при различни нива на осветяване и различни напрежения; количествено определяне на това как варира ефективността при променящите се условия. Всички тези стойности се използват за прецизиране на статистическия модел, твърди изследователската група.

“След като натрупаме много измервания на текущото напрежение при различни температури и интензитети на осветеност, трябва да разберем коя комбинация от материали и интерфейсни променливи отговаря най-добре на нашия набор от измервания”, заяви изследователският координатор Тонио Бунасизи. “Представянето на всеки параметър като разпределение на вероятностите ни позволява да отчетем експерименталната несигурност и също така ни позволява да разберем кои параметри са коварни”, добави той.

Учените от MIT смятат, че този нов процес може да съкрати времето за разработване на нови фотоволтаични материали, както и на много различни материали – от 20 години до около 3-5 години. “Надявам се, че комбинацията от високопроизводителни изчисления, автоматизация и машинно обучение ще ни помогне да ускорим темпа на разработване на нови материали повече от петкратно“, заяви Бунасизи.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*