Смръзнали игуани падат от дърветата из Флорида

Ако някой все още се съмнява, че климатът на Земята се изменя необичайно, трябва да види как премръзнали игуани буквално падат от дърветата из Флорида. Множество съобщения на местни жители от последните дни говорят за това как влечугите падат от дървета върху пътища, градини и дори върху предните стъкла на колите. Това не означава, че всички игуани са мъртви – по-скоро са вцепенени и има шанс да се върнат живот, когато се затоплят отново, обясняват зоолозите.

Влечугите са толкова премръзнали, че вече вече не могат да се държат на дърветата, обясни директорът по комуникациите в зоопарка на Маями – Рон Магил – пред „Ню Йорк Таймс“.

Все пак вцепенените игуани могат да се върнат към живота, казва той. Колкото по-голямо е влечугото, толкова по-голяма е вероятността то да оцелее. „Дори и да изглеждат мъртви – те са сиви и твърди – веднага щом започнат да се затоплят, докоснати от слънчевите лъчи, те могат да се съживят. Тези, които преживеят студения ад, ще пренесат този ген.“ Магил казва още, че – според учените – след няколко десетилетия е възможно игуаните да са в състояние да издържат още по-студен климат и да започнат да мигрират на север.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*