Разработиха стандартни измервания за стареенето на перовскита

Учени, работещи по развитието на перовскитните соларни клетки в Политехническия университет в Лозана в Швейцария, предложиха метод за стандартизация за измерванията на стабилността и деградацията на перовскитните слънчеви клетки. Целта е да се постигне консенсус и да се ускори комерсиализацията на технологията.

Перовскитните соларни клетки са „на ръба” на комерсиализацията от няколко години, но с проблемите със стабилността и бързото деградиране на материала пречат на пазарната им реализация. Това е основният фактор, който все още възпрепятства комерсиализирането на технологията.

Водещи изследователски институти по целия свят работят по намирането на редица решения на проблема. През това време обаче ПТ разработи и публикува разработка, която предлага стандартизация на измерванията на стабилността и деградацията на перовскитните соларни клетки. Това ще позволи на учените по цял свят да сравняват по-ефективно различните подходи.

“Ние проектирахме и изградихме специална система за провеждането на това проучване. Това е най-съвременното решение за измерване на стабилността на слънчевите клетки”“, казва водещият автор на разработката Конрад Домански. “Можем да променяме интензитета на светлината над пробите и контролната температура, атмосферата и т.н. Зареждаме пробите, програмираме експериментите и данните се записват автоматично.”

Разработката разкрива как перовскитните соларни клетки могат да проявяват уникално поведение като възстановяване на някои загуби заради разграждането, когато се съхраняват в тъмни условия в продължение на няколко часа, което значително повлиява резултатите от тестовете и оценките за продължителността на живота им. Публикацията е озаглавена „Систематично проучване на въздействието на оперативните условия върху поведението на разграждане на перовскитните слънчеви клетки“ и бе публикувана в списание Nature Energy.

“Не се опитваме да налагаме стандарти за общността“, подчерта Домански. “По-скоро, бидейки на преден план при работата с перовски соларни клетки и тяхното изследване на стабилността, се опитваме да водим, давайки пример, и да стимулираме обсъждането на това как трябва да изглеждат въпросните стандарти. Твърдо вярваме, че конкретните протоколи ще бъдат приети с консенсус и че за тази цел ще бъдат създадени специални групи за действие, включващи широк спектър от изследователи”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*