Канада официално забрани „микроперлите“

От 1 януари тази година в Канада са забранени всички продукти, съдържащи пластмасови микроелементи – т. н.ар „микроперли“. Изключение от забраната са някои лекарства с рецепта и определени натурални продукти за здравето. Те обаче също ще бъдат забранени – от 1 юли 2018 г.

Мярката стана факт, след като още през 2016 година в Канада бе инициирано движени за забрана на микропластмасите. Първоначалната идея бе приета от правителството и малките пластмасови топчета бяха обявени за токсична субстанция.

Изследвания свързват микро-частиците с глобалното замърсяване, което представлява риск за околната среда, особено за водните организми. Шумно рекламираните „микроперли“ – честоа съставка на пасти за зъби и почистващи гелове – са твърде малки, за да бъдат филтрирани в пречиствателните станции.

Като пример за тяхното вредно въздействие върху околната среда едно изследване на Държавния университет в Ню Йорк показа, че са налице между 1500 и 1,1 милиона пластмасови микрочастици на квадратен метър в повърхността на Големите езера.

В момента „микроперлите“ са забранени в Канада, САЩ, Обединеното кралство и Ирландия. Швеция, Финландия, Франция, Исландия, Люксембург и Норвегия също планират да забранят или да ограничат производството и вноса на продукти с такива съставки.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*