Работи ли системата за ранно предупреждение за мръсния въздух в София?

Зимна София

Работи ли системата за ранно предупреждение за повишено замърсяване на въздуха в София – този въпрос излезе наяве, след като в първия ден на работната седмица столичани масово започнаха да се оплакват от отровната мъгла в големия град, а системата продължи да грее в зелено.

Към 15 часа на 8 януари онлайн-отчетът за почасовите данни за фини прахови частици в София показваше, че в Надежда например концентрацията на прахови частици не е спадала под 100 µg/m3 от 00:00 ч. през нощта. В някои моменти тя достига до 230 µg/m3. Средно за 15-те часа на денонощието концентрацията е около 177 µg/m3. Въпреки това към 15:00 ч. системата на Столична община за прогнозна информация за нивата на ФПЧ за следващите два дена показваше зелен сигнал – „нисък“ потенциал за замърсяване.

Аналогична бе ситуацията с ж.к. Дружба. За този район измервателната станция показва, че от 00:00 ч. концентрациите са почти постоянно над 50 µg/m3, в някои случаи до 130 µg/m3. Средно от началото на денонощието до 15 ч. концентрацията е над 80 µg/m3. И за Дружба обаче прогнозата на системата на Столична община за прогнозна информация за нивата на ФПЧ за следващите два дена е за „нисък“ потенциал за замърсяване.

В района на Хиподрума към 15:00 ч. бяха налице най-високите за града концентрации на ФПЧ. От началото на денонощието те са постоянно над 120 µg/m3, а на моменти достигат и над 250 µg/m3. Средно за 15-те часа на денонощието стойността е над 190 µg/m3. При това положение системата би трябвало да показва червен код. За Хиподрума обаче към 15 ч. той бе само жълт – за „умерено“ замърсяване.

Малко след 15 ч. системата на Столична община за прогнозна информация за нивата на ФПЧ за следващите два дена превключи към прогноза за 9 и 10 януари и, според оценката, софийският въздух ще е чист.

Екипът от БАН, разработил системата за ранно предупреждение, бе потърсен, но до този момент не е открит за коментар относно разминаванията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*