Зимната пътна поддръжка и селското стопанство застрашават водопреносните мрежи

Реките в САЩ са станали по-солени и по-алкални през последните 50 години. Това представлява опасност за питейната вода, като уврежда тръбопроводите и водопреносната инфраструктура като цяло. Данните са от ново проучване, публикувано в понеделник. Изводите от него могат да бъдат взети под внимание в цял свят, където има селско стопанство и специални мерки за зимна поддръжка на пътищата.

През зимата общински работници изсипват соли по пътищата с цел борба със заледяването. Наред с това селскостопанските производители наторяват своите полета. Оттичането на водите от тези региони прави водата в реките по-солена и по-алкална, според проучването. То е изследвало данни, записани от 232 точки за наблюдение при геоложки проучвания в САЩ.

Соли могат да попаднат в речната система и по други начини – например при наводнения, разливи, както и от кладенци за фракинг.

Солеността прави водата по-алкална. Алкалната вода пък разгражда бетона, скалите в реките и минералите в почвата и водата. Това може да доведе до корозия на водопроводите и попадане на олово в питейната вода. Изследването е установило, че комбинацията от соли може да причини повече увреждания, отколкото само една сол.

„Досега не сме оценявали напълно ролята, която различните соли могат да играят за промяната на киселинността на потоците и реките в нашата страна“, каза Суджай Каушал, геолог от университета в Мериленд и водещ автор на изследването, публикувано в ранното издание на Сборник на Националната академия на науките на САЩ.

Повишеното ниво на солеността навярно е било фактор при кризата с оловното натравяне в Детройт, където бе установено високо ниво на тежкия метал у много деца.

Проучването е установило, че 66% от потоците и речните обекти в САЩ са станали като цяло по-алкални през последните 50 години.

Центровете за пречистване на водата не могат да филтрират солите. Те използват химикали, за да се борят със солите. Проблемът е, че наводненията и снежните бури са епизодични явления, така че за пречиствателните станции може да бъде трудно да определят правилното количество добавки, които да се използват за неутрализиране на солите, казва Каушал.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*