Англичаните се готвят за суша идното лято

Период на „изключително ниски“ валежи през последните месеци на миналата година предизвика предупреждения за потенциално засушаване през лятото в Югоизточна Англия. ВиК дружествата в региона вече предприемат предпазни мерки в опит да смекчат риска от недостиг на вода за домовете и бизнесите.

Агенцията по околната среда (АОС) във Великобритания предупреди, че ниските количества валежи през продължителен период от 2017 г. са довели до намаляване на подпочвените води и тези във водохранилищата и водоносните хоризонти в региона. Наличните водни ресурси са далеч под това, което обикновено се наблюдава по това време на годината. Ситуацията обещава потенциални проблеми както за околната среда, така и за бъдещото водоподаване. В момента агенцията „работи активно с водните компании, бизнеса и фермерите, за да смекчи потенциалния недостиг“, посочи Стюарт Сампсън, ръководител на британската екоа-генция.

Макар че югоизточната част се радваше на сравнително влажно лято миналата година, подземните водоносни хоризонти – скалите, които действат като гигантски сюнгер – се запълват с вода от валежи предимно през есента и зимата, когато има по-малко растеж на растенията и по-малко изпаряване. Периодът от октомври до март е критичен за „презареждане“ на водните ресурси. През последните месеци на 2017 обаче имаше твърде малко валежи. Те възлизат на едва 35% от средните валежи за октомври и 50% от средното за ноември, според SES Water. Компанията призовава своите потребители да използват водата ефективно и пестеливо.

Друга водна компания – Southern Water – е подала заявление до АОС за разрешение за въвеждане на предварителни мерки за превенция от засушаване, за да напълни язовира Bewl Water в Кент, който в момента е пълен само на 44%. Количеството вода по това време на годината обичайно е близо до 75%, според фирмата.

Освен ако не се случи така, че първото тримесечие на годината да се окаже изключително „мокро“, обитателите на югоизточната част на страната и и Лондон скоро могат да очакват все по-настойчиви призиви да пестят вода. Еколозите напомнят, че това е добър повод всички организации да преразгледат своите стратегии за управление на водите. „Никой не може да контролира времето“, казват те, а рисковете от засушаване се очаква да се превърнат в характерна черта на летните месеци през следващите десетилетия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*