МОСВ ще търси финансиране за газ анализатори за КАТ в цялата страна

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще преговаря с Европейската комисия за възможността да се финансира осигуряването на газ анализатори за пунктовете на КАТ в цялата страна. Това съобщи министърът, след като столичната дивизия на КАТ бе оборудвана с газ-анализатори, закупени и дарени от Столичната община. Седемте газ-анализатора ще се използват за измерване на вредните емисии на автомобилите, които се регистрират.

„Тъй като само в София няма да е достатъчно, трябва да осигурим газ-анализатори и в другите 27 от общо 28-те пункта в страната“, каза министър Димов. Той поясни, че в момента по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (ОПОС) не е допустимо финансиране на подобен тип дейност. Затова министърът ще преговаря с ЕК да одобри МВР като бенефициент по проект, по който да се закупи техника за всички пунктове на КАТ. Според министър Димов е възможно този проект да се осъществи до края на тази или началото на следващата година.

„По този начин ще се преборим с един от двата големи източника на замърсяване на въздуха – пътния трафик, другият е битовото отопление“, каза още Нено Димов.

1 коментар

  1. аууу появили се вариант за дране на народа веднага се задвижва машината май ще има пак оставки на правителството. ми то повече се срещат пушешти нови трощляци от колкото стари!

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*