Южна Австралия ще строи най-голямата термална соларна централа в света

В Южна Австралия ще бъде построена най-голямата (засега) термална слънчева централа в света. Проектът е на стойност 650 милиона и предвижда 150-мегаватова соларна електроцентрала. Той току-що получи одобрение от държавата. Стоителството ще започне през идните месеци.

Проектът е дело на калифорнийската фирма SolarReserve. Когато новото енергийно съоръжение заработи, то ще осигурява електричество за около 90 000 жилища и ще генерира 500 гигавата годишно.

Новата термална соларна централа в Южна Австралия ще разполага с една кула, която ще стои в центъра на огромно поле от слънчеви огледала, известни като хелиостати. Тези огледала ще отразяват слънчевите лъчи към кулата. В основата й ще има батерия за съхранение на топлинната енергия с помощта на стопена сол. Тази енергия ще създава пара, която ще задвижва парни турбини, произвеждащи електричество. След като бъде завършена, електроцентралата ще намали еквивалента на 200 000 тона емисии на въглероден диоксид годишно.

Заводът ще бъде разположен на около 30 километра северно от Порт Августа в Южна Австралия – регион, който често се явява по международните заглавия, когато става дума за енергийно развитие. В сътрудничество с Telsa Южна Австралия вече стана дом на най-голямата единична батерия в света, способна да осигури енергия за 30 000 жилища. “Щатът предприе редица положителни стъпки към по-голяма енергийна независимост, които наистина започват да се изплащат. И вече е постигнал целта си за 50% възобновяема енергия – почти десетилетие по-рано от предвиденото“, казва Натали Колард, изпълнителен директор на Съвета за чиста енергия. “Нашата електрическа система бързо напредва в посока една по-интелигентна и по-чиста мрежа, с набор от технологии, осигуряващи високотехнологична, надеждна, но и по-евтина енергия“.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*