Шотландия забранява пластмасовите клечки за уши

Шотландското правителство обяви план да стане първата страна от Обединеното кралство, която забранява производството и продажбата на пластмасови клечки за уши. Това е един от най-често срещаните видове отпадъци, които се изхвърлят по плажовете около британските острови. Проектът на шотландското правителство предвижда да се забранят пластмасовите клечки и вместо тях да се предлагат биоразградими алтернативи. „Въпреки различните кампании, хората продължават да изхвърлят клечките в тоалетните си. Това трябва да спре,“ каза секретарят по околната среда на Шотландия Розана Куннигам. „Канализационната инфраструктура на Шотландия събира и третира 945 милиона литра отпадъчна вода всеки ден. Тези системи не са проектирани за отстраняване на малки пластмасови елементи като пластмасовите клечки“.

Като цяло проблемите с клечките за уши са поне два. Техните пластмасови компоненти замърсяват водите и могат да бъдат погълнати от птици и морски животни, което ги прави опасни. Наред с това памукът в двата края на всяка клечка „напоен“ с пестициди. Решението на Шотландия адресира първия от тези проблеми.

„Въпросните продукти са напълно ненужни, при положение, че има биоразградими алтернативи, които са лесно достъпни. Необходимостта от действия е ясна и бих насърчил всички, които имат интерес да опазят нашата природна среда, за да участват в консултациите, когато те започнат“.

Д-р Линдзи Додс, ръководител по морската политика във WWF, описва хода като „стъпка в правилната посока“. „Ние знаем, че пластмасата задушава нашите морета и унищожава дивата природа – милиони птици, риби и бозайници умират всяка година поради пластмасата в нашите океани“, каза тя.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*