Ню Йорк съди пет петролни компании

Големият бляскав град Ню Йорк вече има план да „отклони“ 5 млрд. долара от изкопаемите горива и да съди най-мощните петролни компании в света за приноса и към опасно глобално затопляне.

Служителите на града са си поставили за цел местните пенсионните фондове, които са на стойност 189 млрд. долара, да спрат да работят с компании, работещи с изкопаеми горива. Това трябва да стане в рамките на пет години. Според градската управа, това ще бъде „едно от най-значителните усилия за отклоняване досега“. Понастоящем петте пенсионни фонда в Ню Йорк имат около 5 млрд. долара инвестиции в сферата на изкопаемите горива. Самият щат Ню Йорк вече обяви, че проучва как да се откаже от изкопаемите горива.

„Ню Йорк се изправя в защита на бъдещите поколения, като се превръща в първия голям град в САЩ, който оттегля [парите на] пенсионните фондове от изкопаемите горива“, каза Бил де Бласио, кмет на Ню Йорк. „В същото време насочваме борбата срещу изменението на климата директно към компаниите, работещи с изкопаеми горива, които са знаели за последиците от тях и умишлено са подвели обществеността, за да защитят печалбите си. Тъй като климатичните промени продължават да се влошават, именно компаниите за изкопаеми горива, чиято алчност ни докара в това положение, трябва да поемат разходите за усилията да направим Ню Йорк по-безопасен и по-устойчив“.

Де Бласио каза, че градът дава на съд пет компании за изкопаеми горива – BP, Exxon Mobil, Chevron, ConocoPhillips и Shell. Обвинеието – техният принос към изменението на климата.

Съдебните документи сочат, че Ню Йорк е пострадал от наводнения и ерозия, дължащи се на изменението на климата. Заради нарастващата опасност от подобни явления градът се стреми да „прехвърли разходите за защита на града от въздействията на изменението на климата върху компаниите, които са направили почти всичко по силите си, за да създадат тази екзистенциална заплаха“.

1 коментар

  1. Отлично,дано да не е прах в очите с политически цели, но дори и така пак е крачка към осъзнаването и обвиняването на отговорните. Ако се спечели и едно дело в тази насока алчността ще завърти колелото. 🙂

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*