Китай наказва чиновници за подправяне на измервателни данни за смога

Смогова мъгла над Шанхай

Китай наказа длъжностни лица в провинциите Дзянси и Хенан зарди намеса в работата на оборудването за наблюдение на замърсяването на въздуха с цел намаляване на отчитаните данни за смога, съобщи министерството на околната среда в неделя.

Китай води „война срещу замърсяването“ от 2014 г. Насам. Страната се опитва да се справи с екологичните и политическите щети, причинени от повече от три десетилетия бурен икономически растеж.

Министерството на околната среда (MEP) заяви, че служители в градовете Ксиню в Дзянси и Ксинянг в Хенан са се постарали да намалят данните за емисиите чрез пръскане на вода върху сензорите за качество на въздуха. Местните власти и в двата града заявиха, че отговорните длъжностни лица са били освободени или подложени на „административни“ санкции.

„Независимо дали те отричат умишлена намеса и дали има очевидно въздействие върху данните за емисиите, пръскането на вода върху сензорите за проследяване на качеството на въздуха … нарушава нормалната дейност по наблюдение на качеството на въздуха“, заяви еко-министерството на Китай в неделя. То се опитва да създаде национална система за мониторинг на емисиите в реално време, която да спомогне за борбата срещу замърсяването и да гарантира, че правилата се прилагат в цялата страна. Това обаче е трудна задача. Правителството е принудено да се справи с масовите опити за фалшифициране на данните. Местни чиновници нерядко се опитват да манипулират измерванията.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*