Германия вече има 34,7 Mwth слънчеви топлофикации

В Германия вече има 23 действащи слънчеви топлофикации с общо 49,600 квадратни метра площ на колекторните полета. Капацитетът им е 34,7 MWth. Това показа наскоро разработен онлайн инструмент за мониторинг, който има за цел да показва напредъка на слънчевите топлофикации в страната.

Solites е разработила електронния инструмент за изчисляване на добива на слънчеви топлофикационни централи, наречен SCFW 2.0 (ScenoCalc Fernwärme 2.0). Той е достъпен за свободно изтегляне на адрес www.scfw.de и е насочен към оценка на напредъка в развитието мна системите за централизирано отопление чрез слънчева енергия в Германия.

„Инструментът е базиран на международния стандарт Solar Keymark и широко използвания инструмент ScenoCalc за изчисляване на годишния добив на слънчевите колектори“, заявиха създателите на инструмента.

Потребителите могат да въвеждат ключови системни параметри и режими на работа и да извършват изчисления за секунди. SCFW 2.0 е на разположение само на немски език и няма планове за английска версия. Изследователите обаче смятат, че програмата може да се използва и за инсталации, инсталирани в други европейски страни, тъй като потребителят може ръчно да добавя данни за соларната радиация и атмосферните влияния.

Картата, разработена от Solites, показва още, че има над 10 хиляди квадратни метра топлофикационни системи в етап на планиране и над 37 500 кв. м. в етап на подготовка.

1 коментар

  1. Трудно ще се намерят достатъчен брой ефективни мениджъри от ранга на проф. Ал. Томов и Вальо Топлото, които да управляват ефективно слънчевите топлофикации. При централизирана система са нужни далеч по-малки такива кадри.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*