ЕС създаде индустриален форум „Чиста енергия“

ЕС стартира нов индустриален форум, посветен на чистата енергия. Той ще се стреми да насърчи сътрудничеството в сектора на зелената енергия и да определи областите, в които индустрията може да стане конкурентоспособна в световен мащаб.

Официално открита от комисаря Ариас Канейт в Брюксел, групата цели да подчертае целта на блока – да стане „световен лидер“ в областта на възобновяемите енергийни източници.

Чрез обединяването на повече от 20 главни изпълнителни директори и лидери от бранша, включително от малки и средни предприятия (МСП), форумът се надява да обърне тенденцията на намаляване на инвестициите в сектора на чистата енергия из целия ЕС. Делът на ЕС през последните години постоянно спада, докато инвестициите в САЩ, Китай и нововъзникващите пазари водят до бързото разрастване на тези пазари.

Данните на ЕС показват, че делът на блока в глобалните инвестиции във възобновяеми източници на енергия е намалял от 45% през 2011 г. на 18% през 2016 г. SolarPower Europe – организация, представляваща група заинтересовани страни в сферата на слънчева енергия – заяви, че новата индустриална група може да помогне да се „активизира“ секторът. „Това е перфектната възможност да се преразгледат политиките, които възпрепятстват конкурентоспособността, като например мерките за търговия със слънчеви панели“, добави изпълнителният директор Джеймс Уотсън.

Форумът ще има две срещи годишно, за да осигури постоянен диалог между Европейската комисия и съответните заинтересовани страни.

Публично събитие, в което подробно ще се опише работата на форума, и график на работата му ще бъдат представени на 22 и 23 февруари в Брюксел.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*