Спряха строеж на 2 ВЕЦ-а в Румъния заради еко-щети

Строежът на две нови водноелектрически централи в Румъния бе спрян заради екологичните щети, които ще нанесат съоръженията.

Строителството на двете електроцентрали води е започнат в началото на 2000-те години и бе почти завършено, но Букурещският апелативен съд реши да анулира разрешителните за строеж по искане на две природозащитни организации. Това са сдруженията за опазване на околната среда Bankwatch Румъния и Neuer Weg. Новите ВЕЦ се намират на реката Жиу в Западна Румъния.

Решението на съда е окончателно и държавата вероятно ще трябва да замрази двата проекта, след като вече е похарчила около 155 млн. евро за тях, пишат румънските медии.

Двете водноелектрически централи имат инсталирана мощност от 65 MW, достатъчна за електрозахранването на около 100 000 домакинства в Румъния. Двете неправителствени организации обаче са категорични, че този проект ще представлява най-разрушителният за околната среда проект в Румъния след 1989 г.

Долината Юлиу е една от „заихващите“ индустриални зони на Румъния, след като много от въглищните мини в региона бяха затворени.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*