Всички ВЕИ ще са конкурентноспособни с изкопаемите горива до 2020 г.

Производството на електричество от възобновяеми енергийни източници е не само по-благоприятно за околната среда в сравнение с изкопаемите горива, но скоро ще бъде и по-евтино – само след няколко години, според нов доклад.

Според разходен анализ на Международната агенция за възобновяеми енергийни източници IRENA, най-добрите проекти за наземни ветроенергийни системи и фотоволтаика могат да доставят електроенергия за $0,03 на киловатчас до 2019 г. Това е много по-ниски от текущите разходи за електроенергия от изкопаеми горива, вариращи от 0,05 до 0,17 долара за kWh.

Анализът подчертава драстичното намаляване на цените на слънчевата енергия и вятъра през последното десетилетие. Наземние ветроенергийни системи са поевтинели с около една четвърт от 2010 г. Насам. Разходите за електроенергия от слънчева енергия са спаднали с цели 73% през същото време. Освен това разходите за слънчева енергия се очаква да намалеят наполовина до 2020 г.

Само през последните 12 месеца среднопретеглените разходи за наземни вятърни и слънчеви фотоволтаични инсталации са достигнали съответно 0,06 и 0,10 долара за киловатчас. Последните резултати от търгове показват също, че бъдещите проекти значително ще „подбият“ тези средни стойности – вятърът на сушата сега рутинно достига $0,04 на киловатчас. Освен това рекордно ниските цени за слънчева енергия в Абу Даби, Чили, Дубай, Мексико, Перу и Саудитска Арабия достигнаха $0,03 за kWh и са готови да спаднат под това ниво.

Другите видове технологии за добив на енергия от възобновяеми източници – в това число воната енергия (0,05 долара на киловатчас), биоенергията и геотермалната енергия (0,07 долара на киловатчас) също са конкурентоспособни спрямо изкопаемите горива през последните 12 месеца.

IRENA предвижда, че всички форми на възобновяеми източници ще са напълно конкурентни на цените на изкопаемите горива до 2020 г.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*