Разработиха нов тип двукомпонентни био-фотоволтаици

Изследователи от Кеймбридж са разработили и проектирали нова соларна клетка, захранвана от водорасли, която е пет пъти по-ефективна от съществуващите модели на база растения или водорасли. Тя има потенциал да бъде по-ефективна и от гледна точка на разходите за производство – и по-практична за употреба.

Изследователите са използвали генетично модифицирани водорасли, за да създадат мутации, които дават възможност на клетките да сведат до минимум количеството електрически заряд, разпиляван непродуктивно по време на процеса на фотосинтеза. Учените от Университета в Кеймбридж твърдят, че новата двукомпонентна био-фотоволтаична клетка на база водорасли представлява голяма стъпка напред в развитието на чистата енергия.

Учените от прочутия университет започнали своето изследване въз основа на това, че по време на фотосинтеза водораслите произвеждат електрони. Някои от тези електрони се изнасят извън клетките. Така те биха могли да осигурят електрически ток. Био-фотоволтаичните (BPV) клетки, които учените са разработили, използват фотосинтетичните свойства на тези микроорганизми, за да превърнат светлината в електрически ток.

Това, което разграничава новата разработка от предишните открития, твърдят изследователите, е, че ако досега всички BPV клетки са имали компоненти за зареждане и доставка на енергията в едно „отделение“, то сега е приложена „двукамерна“ система, в която двата основни процеса на работата на слънчевата клетка са разделени.

Изграждането на двукамерна система е позволило на изследователите да проектират двата компонента независимо един от друг и по този начин да оптимизират работата на двата процеса едновременно.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*