Без дъжд Южна Африка може да остане без вода до април

Кейптаун в Южна Африка – една от най-емблематичните туристически дестинации в света – може да остане без вода до април. Това се очертава като най-тежката суша за града от един век насам. Съществува реален риск скоро жителите на града да се редят по дълги опашки за вода, разпределена на ограничени „дажби“.

„Нулевият ден“ – датата, за която се очаква кранчетата да секнат – се е изтеглил напред до 22 април. По една ирония на събата това е международният Ден на Земята. Въпросната дата е срокът, който местните власти са си поставили в проекти за изграждането на инсталации за обезсоляване и подземни сондажи.

Почти 2 милиона туристи идват в Кейптаун всяка година, за да плажуват по белите пясъци и да се наслаждават на редица природни забележителности – или да пият вино в десетките близки винарни. Натискът върху водните ресурси е голям.

„При сегашния темп градът вероятно ще достигне нулевия ден на 22 април“, каза съветникът Ксанте Лимберг, член на кметската комисия на Кейптаун по водата. „Съществува реален риск да се наложи местните жители да се редят по опашки“. На една тестова площадка за събиране на вода хората се подреждат на опашка между метални огради, чакайки да напълнят своите туби от временно изградени чешми. Градската управа е планирала общо 200 такива площадки. На такава площадка всеки ще може да си сипе не повече от 25 литра вода на ден.

В Кейптаун има много богати жители, които имат плувни басейни и напоителни системи. От градската управа подчертават, че не искат да обвинявт никого, като много заможни жители пестят водата, но има и такива, които действително я харчат неразумно. Предприятията от областта на хотелиерството казват, че се опитват да помогнат, ограничавайки душовете до две минути и използвайки сива вода за напоявне на градините.

Като знак за това, което предстои да се случи, популярният обществен плувен басейн Newlands бе затворен поради ограничения на водните ресурси – два месеца преди края на южноафриканското лято.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*