ЕС готви нови цели за рециклиране, след като Китай спря вноса на „чужд боклук“

Регулаторите от ЕС търсят начини за увеличаване на рециклирането на пластмаси, тъй като отпадъците вече се трупат по пристанищата, след като Китай забрани вноса на „чуждестранен боклук“ от началото на 2018 г. Вицепрезидентът на Европейската комисия Джирки Катанен заяви, че Брюксел обмисля такси, ограничаване на изхвърлянето на вещи за еднократна употреба като найлоновите торби, налагане на стандарти за качество и нови правила за пристанищата.

„Ние разполагаме с цялата тази суровина, особено сега, от началото на годината насам, защото Китай не приема отпадъците ни“, каза Катаинен пред репортери.

Комисията мисли за екологичните данъци – включително приходите от системата за търговия с емисии (ETS) – като възможност за справяне с проблема с натрупващите се рециклируеми отпадъци. Предложенията обаче срещат недоволството на някои държави-членки, които предпочитат да запазят приходите си в националните бюджети, както и на природозащитниците, които искат средствата да се реинвестират в мерки за ограничаване на замърсяването.

Европейският комисар по бюджета Гюнтер Отингер вчера съобщи, че е спечелил подкрепата на други членове на Комисията за въвеждането на такса върху производството на замърсяващи пластмаси.

Произведената от нефт пластмаса най-често се озовава на депата за смет или се изгаря. От всички 25 милиона тона пластмасови отпадъци, генерирани всяка година в Европа, едва 30% се рециклира.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*