Превръщат в парк бившата казарма в центъра на Ловеч

Бившата казарма в центъра на Ловеч ще бъде превърната в парк, съобщи пред журналисти главният архитект на града Минчо Петков. Тази година предстои общината да обяви конкурс за изработване на идеен проект за новия парк.

Ще бъде направено и допитване до гражданите как да изглежда територията на парка. Избраният от жури от експерти проект ще бъде подложен на обществено обсъждане. Според Петков, през 2019 г. общината вече ще търси и финансиране за реализацията на проекта, както и негов изпълнител. Очаква се изграждането на новия парк да струва около пет милиона лева.

Архитектът допълни, че идеята е на терена на бившата казарма да бъде запазена голямата поляна, която се използва за концерти и място за гостуващи циркове. Планира се обособяване на музей на военното дело и икономическото развитие на Ловеч, обособен в една от сградите на казармата, паметници, детски и спортни площадки и други зони за развлечения на посетителите на парка.

Той ще се превърне и в кръстопът между кварталите в града. Предвижда се и премахване на оградата на казармата. Минчо Петков припомни, че общината вече е придобила собствеността на цялата площ след като от Министерството на отбраната й прехвърлиха и последния терен от близо 67 декара.

От: БТА

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*