В Китай строят гигантски кули-въздухопречистватели

Въздухопречиствател в Китай

Гигантски въздухопречистватели, които да филтрират въздуха на ниво град, бяха разработени в Китай. Надеждата на инженерите е по този начин да се справят със смога в големите градове, пише TechNews.BG. Замърсяването на въздуха е огромен проблем за цялата страна, резултат от бързата индустриализация в последните десетилетия.

Учените вече са конструирали експериментален, умален модел на конструкцията за пречистване на въздуха. Тя се намира в Сиан и е построена от бетон и метал. Пречиствателят много прилича на широк комин – има цилиндрична форма и е висок 100 метра.

Според инженерите на проекта, Гигантският въздухопречиствател вече дава желания резултат, казват инженерите, които стоят зад дръзкия проект. През първите няколко месеца функциониране съоръжението е показало, че въздухът наоколо е станал значително по-чист. Промянта е осезаема на площ от около десет квадратни километра. Учените подчертават, че най-опасният замъсрсител – фините прахови частици с диаметър до 2,5 микрона, са редуцирани с 15%. Въздухопречиствателният „комин“ е в състояние да филтрира около 10 милиона куб. метра въздух на денонощие.

Конвекцията стои в основата на дизайна на въздухопречиствателя. Въздухът се всмуква в нарочно изградени помещения, разположени около „комина“. Те са заемат площ колкото половин футболно игрище. Пространствата са остъклени, така че вътре в тях въздухът се затопля. Тогава той започва да се издиха и тръгва нагоре през кулата. Издигайки се нагоре, той преминава през филтрационните модули на пречиствателя.

През март изследователският екип ще публикува пълен отчет за работата на пречиствателя, след което правителството ще реши дали да построи подобни съоръжения на други места.

Експерименталният пречиствател се явява умален вариант на това, което в крайна сметка искат да построят учените. Пълноразмерното съоръжение ще достига височина 500 метра, при диаметър 220 метра. Парниците ще заемат площ до 30 кв. км, което ще позволи прочистване на цял град.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*