Водородни велосипеди изминават по 100 км с едно зареждане

водороден велосипед
Човек кара водороден велосипед

Френската компания Pragma Industries представи велосипед, задвижван с водород. Според създателите на колелото, то е разработено предвид нуждите на работещите хора, чиято дейност изисква да са в движение – например търговски и общински служители. За момента водородните велосипеди са твърде скъпи за масовия пазар, но се очаква цените им да спаднат от 7 500 евро до 5 000 евро, а зарядните станции да струват около 30 000 евро.

Въпреки че Pragma не е единствената компания, която се занимава с водородни велосипеди, тя е най-напреднали в производството на такива превозни средства. „Много други фирми са разработили прототипи на водородни велосипеди, но ние сме първите, които преминават към серийно производство“, заяви основателят на Pragma и главен изпълнителен директор на фирмата – Пиер Форте.

Велосипедът Alpha на Pragma може да изминава разстояние от 100 километра с двулитров резервоар водород. Въпреки че пробегът е подобен на този на обикновен електрически велосипед, времето за презареждане е значително по-малко – само няколко минути са нужни на водородния Alpha, за да се презареди.

Pragma предлага два вида зареждащи станции: една, която използва хидролиза на вода за генериране на водородно гориво на място, и друга, по-достъпна станция, която разчита на резервоари с вече приготвено водородно гориво. Заради високата цена Pragma в момента предлага своите велосипеди само на големи търговски и общински структури, като например оператори на велосипеди под наем, логистични фирми, общински или корпоративни велосипедни автопаркове.

След производството на 100 такива велосипеда миналата година сега Pragma се надява да продаде 150 тази година. Пазарите, където това се очаква да стане, включват Норвегия, Съединените щати, Испания, Италия и Германия.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*