Геотермална и слънчева енергия захранват крайморска вила

Геотермална енергия, автоматизация и модерен изглед са съчетани в едно цяло в този елегантен дом в Халифакс, Нова Скотия. Модерен на вид, използващ най-съвременни технологии за енергийна ефективност, домът представлява двуетажна резиденция с мецанин, разположен върху скалистите основи. Тук всичко е премислено за енергийна ефективност: от изобилното естествено осветление и тройно остъклените прозорци до използването на геотермална и слънчева енергия.

Стъпила върху на бетонна основа, къщата „Синклин“ – дело на Омар Ганди Архитект – се състои от два взаимосвързани обема, свързани чрез атриум, изпълнен със светлина, и облицован с текстурирани панели от фиброцимент. Това са леки бели панели, които се отличават с огнеустойчивост и дълготрайност. В по-високия от двата тома се помещават общите части като дневна, трапезария и кухня на основния етаж, както и медийна зала и фитнес-зала на приземния етаж. Вторият обем съдържа спалня с баня, офис и гардероб на първия етаж и гараж на приземния етаж. Спалнята за гости е разположена на ниво мецанин.

Високи от пода до тавана прозорци с тройни стъклопакети рамкират зашеметяващи гледки към близкия природен парк и океанските води. Собствениците на дома могат да се наслаждават на красивите гледки не само през прозорците, но и от външните палуби, гледащи на запад, които се простират около дневната и от главната спалня.

Просторният и светъл интериор е приветлив благодарение на подовете от бял дъб, белите стени и високите врати без рамки.

Слънчеви панели на покрива и геотермалните термопомпи захранват дома. Той използва също така и автоматизирани щори и редуцираните прозорци на югозападната фасада с цел пасивно охлаждане.

Снимки: Omar Gandhi Architect

   

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*