Разработват гъвкави CIGS фотоволтаици

Фасада с CIGS фотоволтаици
Фасада с CIGS фотоволтаици

Два от водещите изследователски институти в Европа – Германският център за слънчева енергия и хидрогеоложки изследвания Баден-Вюртемберг (ZSW) и Институтът за фотоволтаична индустрия във Франция (IPVF) обявиха плановете си да си сътрудничат в проучването на концепции за гъвкави слънчеви клетки, използващи технологията CIGS.

IPVF с централа в Париж и ZSW със седалище в Щутгарт подписаха петгодишно споразумение за сътрудничество за разработване на гъвкави соларни модули, базирани на полупроводниковата технология медно-индиево-галиев селенид (CIGS). Договорът е от 20 декември 2017 г.

Сътрудничеството, според ZSW, ще има за цел да продължи да развива потенциала на CIGS технологията за разгръщането и ускоряването на внедряването на фотоволтаици от този вид. Фокусът ще бъде върху възможностите на тази технология за гъвкави приложения – нови материали и комбинации от материали, както и по-добро разбиране на процесите в CIGS клетките с цел да се увеличи ефективността.

И двата института разполагат със значителни познания и опит в тази област: през юни 2015 г. ZSW постигна световен рекорд за ефективност на CIGS от 22,6%. Този рекорд бе подобрен едва миналия месец, когато Solar Frontier обяви, че е разработила клетка с ефективност 22,9%.

Бидейки нищова технология досега, CIGS в момента се радва на възход. Първият от няколкото планирани мащабни производствени линии за CIGS модули заработи миналия месец, а се предвижда през 2018 г. да бъдат пуснати в експлоатация повече съоръжения с гигаватов капаците мащаб.

Снимка: http://cigs-pv.net / Manz AG

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*