Франция намалява правото за обжалване на ветроенергийни проекти

Френското правителство обяви план от десет точки за опростяване на административните процедури и ускоряване на разработването на проекти за вятърна енергия. Целта е да се удвои инсталираният ветроенергиен капацитет до 2023 г. Предложените реформи би трябвало да намалят наполовина времето, необходимо за завършване на проектите за вятърна енергия и свързването им с френската електрическа мрежа.Реформата предвижда редуциране на броя на съдебните инстанции, при които могат да се обжалват ветроенергийни проекти.

Целите на страната за развитието на възобновяема енергия предвиждат до 2022 г. Франция да има 26 GW офшорни вятърни мощности – в сравнение с 12,9 GW в момента.

„В момента са нужни седем до девет години, за да се разработи офшорен проект за вятърна енергия“, заяви френският младши министър на екологията Себастиен Лекону. По думите му, след реформите това време ще намалее наполовина.

Правителството обясни, че реформите „ще премахнат една степен на юрисдикция в процеса на обжалване“. Френските еко-активисти, които се противопоставят на вятърните паркове, систематично подават жалби срещу ветроенергийните проекти чрез административните съдилища. Около 70% от проектите се обжалват. Тези съдебни процедури отнемат години. Това на свой ред бави приключването на проектите. „Пряката последица от това е удължаването на времето, необходимо за завършване на проект – средно седем до девет години – в сравнение с три до четири години в Германия“, заяви правителството в изявление относно новите предложения.

 

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*