„Прозрачен“ офис за 300 души черпи енергия от ВЕИ

офис на Норвежки геотехнически институт
офис на Норвежки геотехнически институт

„Прозрачна“ офис-сграда за 300 служители на Норвежкия геотехнически институт (NGI) ще черпи енергия от възобновяеми източници и ще се възползва максимално от принципите на пасивния дизайн, за да осигури комфорт на работещите. Устойчивият офис ще се намира в Осло. Сградата, покрита със зелени покриви и слънчеви панели, ще обхваща около 30 000 квадратни метра, в които ще са разположени две модерни структури. И двете сгради ще бъдат озарени от изобилна с естествена светлина. По-голямата от двете ще се отличава с впечатляващо спирално стълбище, което ще пронизва целия обем отдоу нагоре през огромния осветен атриум.

Проектът е дело на Schmidt Hammer Lassen Architects и има за задача да разшири „дома“ на най-голямата геотехническа общност в Норвегия, но също така и да увеличи обществената осведоменост за работата на учените. За целта приблизително 20 процента от територията на офис-сградата ще бъдат отворени за обществено ползване. Вътре ще има кафенета, магазини и зали за срещи – всички те ще заемат партера.

Местоположението на кампуса е на натоварено кръстовище и добавянето на ново обществено зелено пространство на това място също цели да обвърже кампуса с квартала. В района ще бъде построен и нов мост за колоездене и пешеходство през 2019 г.

„Кампусът е проектиран с модерен израз и силна идентичност по отношение на контекста“, каза Ким Холст Йенсен, старши партньор в Schmidt Hammer Lassen Architects. „Кампусните сгради ще заемат видно място в местния пейзаж и ще „отразяват“ огромния стадион Ulleval Stadion, националния футболен стадион на Норвегия, разположен директно от другата страна на улицата.“

Офисният комплекс ще бъде изграден според екологичния стандарт BREEAM NOR. Той ще черпи енергия от възобновяеми източници. Щедрото остъкление от всички страни ще насърчава прозрачността, осигрявайки максимално количество естествената светлина и изглед към откритото пространство. Освен обширните обществени помещения на приземния етаж и просторния атриум с голямото спирално стълбище сградите ще включват модерни лаборатории, централен стол и трапезария, офиси, заседателни зали, градини и подземен паркинг.

Графика: Schmidt Hammer Lassen Architects

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван




*