Воден климатик охлажда без вредни химикали

воден климатик
воден климатик

Изследователи от Националния университет в Сингапур (NUS) са разработили алтернатива на масово използваните климатици: водни климатизатори. Проектираната от учените система не се нуждае от енергоемки компресори или вредни химически охлаждащи агенти. Тя е в състояние да охлажда въздуха до 18 градуса по Целзий.

Над 40% от енергийното потребление на сградите в тропическите региони отива за климатизация, според доц. Ърнест Чуа от NUS. Той ръководи екип, разработващ нова климатична система, която предлага няколко предимства пред конвенционалните машини, типично използвани в сградите днес.

Не друго, а вода игре ролята на охладителен флуид в техния климатик. Иновативна мембранна технология изсмуква влагата от влажния въздух. Системата използва около 40% по-малко електроенергия от климатиците с компресор. Това, според NUS, означава намаляване на въглеродните емисии с над 40%.

Системата не освобождава горещ въздух, както традиционните климатици, а бълва студен въздушен поток с по-ниска влажност. За всеки литър използвана вода климатикът може да се събере до 15 литра питейна вода, според NUS. Водата, която охладителната система събира от въздуха, е пет пъти по-чиста от питейната вода в Сингапур.

„Нашата технология за охлаждане може лесно да бъде пригодена за всички видове метеорологични условия, от влажния климат на тропиците до сухия климат в пустините,“ казва Чуа. „Въпреки че може да се използва за жилищни и търговски помещения, системата може лесно да бъде разширена, за да осигури климатизация на клъстери от сгради по енергийно ефективен начин“.

Самото производство на системата също е ценово ефективно, казват от NUS. Точно сега екипът разработва дизайна, за да подобри удобството за потребителя. Целта на изследователите е да вградят „интелигентни“ функции като проследяване на енергийната ефективност в реално време или „предварително програмирани температурни настройки, базирани на заетостта на помещенията“ Те се надяват на сътрудничество с бизнес-партньори с цел комерсиализация на технологията.

Изображения: Национален университет в Сингапур

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*