20-30% от Земята опустиняват, ако не спасим климата

пустиня
пустиня

Ограничаването на повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса Целзий над прединдустриалните нива може да намали опустиняването на значителни региони от Земята, според ново проучване, публикувано в “Nature Climate Change”. Споразумението от Париж, влязло в сила на 4 ноември 2016 г., е теоретично проектирано да гарантира, че температурите на планетата ще се увеличат с „доста по-малко от 2 градуса Целзий”, но без действия за опазване на климата това няма как да се случи. Резултатът ще е опустиняване на голяма част от Земята.

“Нашето изследване прогнозира, че засушаването ще обхване около 20-30% от земната повърхност на света до момента, когато средната глобална нарасне с2°C”, заяви Маной Джоши, водещ изследовател от Университета на Източна Англия в Обединеното кралство. “Но две-трети от засегнатите райони биха могли да избегнат значитеното засушаване, ако затоплянето бъде ограничено до 1.5°C”.

Повече от 20% от световното население ще бъде засегнато от екстремната суша. Най-засегнати ще са Централна Америка, Югоизточна Азия, Южна Европа, Южна Африка и Южна Австралия.

“Светът вече е затоплен с 1ºC. Но чрез намаляване на емисиите на парникови газове в атмосферата, за да се удържи глобалното затопляне под 1.5°C или 2°C, може да се намали вероятността от значително опустиняване в много части на света”, казва Су-Донг Джоун от Южния университет за наука и технологии в Китай, участник в проучването.

Сушата води със себе си редица проблеми, далеч не само за природата. Тя може да означава недостиг на вода и храна, миграционни процеси, болести и войни.

1 коментар

  1. Този процес е започнал преди хиляди години. Сахара някога е била плодородна напоявана земя. Не са виновни емисиите и колкото повече пари се плащат за ВЕИ, електромобили и други изгъзици, а не за напояване, залесяване, премахване на асфалтовата пустиня, събиране, унищожаване и забрана на еднократните опаковки от пластмаса нещата ще се влошават.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*