Австрия съди ЕС, че позволи разширяването на ядрена централа в Унгария

атомна енергия
атомна енергия

Австрия обяви в понеделник, че планира да съди Европейската комисия за това, че позволи на Унгария да разшири атомната електроцентрала „Пакс“. Австрия подчерта, че не разглежда ядрената енергия като начин за борба с изменението на климата или като общ европейски интерес.

Имайки обща граница с Унгария, Австрия се гордее с подкрепата си за чистата енергия и това, че няма собствени ядрени централи.

„Ние в правителството се съгласихме, че има достатъчно основания да се съди (Еврокомисията)“, каза говорител на австрийския министър на устойчивото развитие Елизабет Костингер. „Помощта от ЕС е допустима само когато се прави нещо от общ интерес [за всички европейски страни]. За нас ядрената енергия не е нито устойчива форма на енергийно снабдяване, нито е отговор на изменението на климата“.

Регулаторът на ЕС отговаря за законосъобразността на държавните помощи и миналия март одобри плана на Унгария за изграждане на два нови реактора в ядрената зона на електроцентралата „Пакс“ с помощта на руската „Росатом“. Комисията заяви, че унгарските власти са се съгласили на няколко мерки за гарантиране на лоялна конкуренция на пазара. Двата нови блока ще удвоят номиналния капацитет на централата от 2 000 мегавата. Унгария се стреми да започне строителството на реакторите тази година. Първото съоръжение се очаква да бъде завършено през 2025 г.

Крайният срок за подаване на жалба за оспорване на решението на Еврокомисията в Съда на Европейските общности е 25 февруари, каза говорителят на австрийското еко-министерство.

2 коментара

  1. i na men mi e po lesno da te udaria po kratunata s neshto tvurdo i da ti vzema parite no po razumno e da si gi zarabotia chesno bez da te zastrashavam tupoglaveco vlady !!!!

  2. Да сезират католикос Карекин II Нерсисян, върховен патриарх на всички арменци. Унгария внася скъп ток и има нужда от евтино собствено производство. Австрия може да си позволи прескъпия ток от ВЕИ и да внася при необходимост, когато реките са маловодни, облачно е и не духа, но Унгария е по-бедна и се нуждае от стабилни и евтини източници на енергия, способни да осигурят определено количество във всеки един момент.

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*