Вода от изоставена мина в Уелс ще топли домовете в близкото село

топлофикационен кран

Естествено затоплена вода от стара, изоставена въгледобивна мина в Каеру, Уелс, ще затопля домовете на жителите на близкото село. Това ще стане възможно, след като грант от ЕС в размер на 6,5 млн. лири бе отпуснат за проекта за изпомпване на подземната вода и впрягането й в топлофикационна система. Уелското правителство каза, че инициативата ще „катапултира“ района до „върха“ на „зелената енергийна революция“ в Обединеното кралство. Секретарят по въпросите на енергетиката, планирането и селските въпроси Лесли Грифитс обяви, че проектът на стойност 9,4 милиона паунда ще бъде подкрепен от ЕС с 6,5 милиона лири.

Подземната мина край Каеру е затворена в края на 70-те години. Сега тя е наводнена. Водата ще бъде използвана за отопление на къщите, училището и църквата в Каеру в долината Линфи в Южен Уелс. Сега местният областен съвет трябва да реши как водата, която бива затоплена от земята и се явява геотермален източник на чиста енергия, може да бъде обработена и топлината й – взета чрез използването на термопомпена технология и тръбопроводна мрежа. Така земната енергия ще може да отоплява около 150 близкостоящи домове.

Уелското правителство заяви, че по мащаба си схемата ще бъде „първата по рода си в Обединеното кралство“. Тя ще използва съществуващите радиатори за отопление на домовете, без вода от мината изобщо да влиза в тръбопроводите.

„Нашата амбиция е страната ни да бъде световен лидер в нисковъглеродната енергетика. Това е най-модерният модел за генериране на чиста, възобновяема енергия, като се използва нашето въгледобивно наследство,“ каза Грифитс. „Това ще привлече не само по-нататъшни инвестиции в района, но и ще се справи с енергийната бедност чрез намаляване на сметките за енергия – и има потенциала този опит да бъде мултиплициран из Уелс и извън него“. Наред с това схемата ще даде възможност за развитие на образованието в подобна иновативна област.

Тестове, извършени в старата мина в Каера, наскоро установиха, че тунелите на рудника са пълни с вода до дълбочина 230 метра. Сега предстои проучване за осъществимост, което трябва да определи дали тази вода е достатъчно топла, за да може да осигурява отопление за домовете. Анализът трябва да е готов до края на февруари.

Британското геоложко дружество участва в тестването на температурата, химическия състав и обема на минната вода. Очаква се температурата да бъде около 20,6 градуса – достатъчно, за да може топлофикационната мрежа да работи успешно.

Макар че първоначалната топлофикационна система ще включва 150 имота, има вероятност схемата да може да се разшири и да отоплява хиляди местни домове, каза правителството на Уелс.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*