Първият сладководен ветроенергиен парк извежда нови предизвикателства пред ВЕИ сектора

офшорен ветроенергиен парк

Има много движещи се части, необходими, за да заработят първите в света сладководни вятърни турбини в езерото Ери в САЩ – което трябва да стане по някое време през настоящата 2018 г., – но изследователите от университета Case Western Reserve University са съсредоточени върху това да направят напълно неподвижна една критична част от генераторите: вертикалната поддържаща структура. Вече няколко метода са тествани в лабораториите. Целта е вятърните турбини с височина над 160 метра да могат да се закрепят стабилно в сладката вода. Какъв е резултатът от тях ще се види, когато строителните планове за вятърната ферма с шест турбини, разположена на около 10 мили северозападно от Кливланд, заработи.

Най-новото инженерно решение е разработено от изследователска група, ръководена от Дейвид Зенг, председател на Департамента по строително инженерство в Case Western Reserve. Тяхната система ще е критична, защото ще има огромно влияние върху подобряването на ефективноста и икономическата жизнеспособност на стоящите вятърни турбини в сладководни басейни.

“Основата е от решаващо значение за сигурността на такава огромна структура”, казва Зенг. “И тъй като цената на основата представлява около 20-25% от общия проект, намирането на безопасно и икономично решение е от жизненоважно значение”.

Ксеуфей „Суфи“ Уанг, научен сътрудник в Департамента по строително инженерство в Университета Case Western Reserve, ръководи лабораторното тестване на поддържащите структури. Тестовите модели са с умален размер, много по-дребни от това, което ще бъде построено в езерото Ери. Уанг също така е водещ автор на нова статия в професионалното списание Applied Energy, която изследва това, което екипът нарича „хибриден монопил“. Проучването, подобно на голяма част от досегашната работа по вятърните турбини за езерото Ери, е финансирано от департамента по енергетика в САЩ.

Ксеуфей „Суфи“ Уанг, научен сътрудник в Департамента по строително инженерство в Университета Case Western Reserve, използва центрофуга, за да провери поведението на нов „хибриден монопил“ за фиксиране на ветрогенертори в сладководни басейни. Снимка: Case Western Reserve University

“Другите се фокусират върху витлата на турбините или други компоненти, но нашата работа е да се съсредоточим върху основата”, каза Уанг. “Всичко останало зависи от това ние да свършим работата правилно“.

Проектът за вятърна ферма в езерото Ери датира от 2009 година. Очаква се сладководният ветроенергиен парк да генерира близо 21 мегавата електроенергия. Проектът може да се окаже предшественик на много по-голяма офшорна вятърна ферма в езерото.

Уанг и екипът от Case Western Reserve предлагат да се използва съществуващата структура на “купчина” – вертикалната опора, вграждана в леглото на езерото, – но след това тя да се обгради с плоча или структура, подобна на колело, за да се разпредели и укрепи основата срещу силите на вятъра, вълните и леда върху частта от структурата, която е на нивото на водата. „Колелото“, вероятно напълнено с чакъл, не само ще осигури по-добра стабилност от метода „кофа“, но ще изисква и значително по-малко подготовка на площадката и ще бъде по-евтино за инсталиране, казва Уанг.

„Знаем, че в езерото Ери ледът ще засегне директно основата – и това е голямо предизвикателство тук”, казва тя. “Хибридният монопил показва много по-малко движение, когато това се случва, заради плочата, или “колелото”, на леглото на езерото”.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*