Създадоха фотохроматичен „умен“ соларен прозорец от перовскит

стъклена фасада

Учените от известната лаборатория в САЩ „Бъркли“ са открили перовскитен материал, който може да се използва за направата на фотоволтаични стъкла и може да превключва между състояние на прозрачност и непрозрачност, без това да накърнява неговите фотоелектрични свойства.

Изследователите от „Бъркли“, работещи с халогенни перовскити, са открили материал, който действа стабилен соларен полупроводник. Той може да се превключва между прозрачно и непрозрачно състояние. Това се постига чрез леки промени в температурата или влажността. Материалът е описан в доклада „Термохроматични халидни перовитни слънчеви клетки“, публикуван в списание „Nature Materials“. Той е открит наскоро, докато изследователите се опитвали да подобрят стабилността на пероскитния материал метиламониево-оловен йодид, замествайки метиламониевия компонен с цезий.

Новото вещество има изненадващи свойства, казва Пейдонг Янг, професор в департамента по химия, материалознание и инженеринг в „Бъркли“. „Той може по същество да се променя – от една кристална структура в друга – когато леко променим температурата или въведем малко водни пари“.

Изследователите казват, че двете състояния на материала имат абсолютно еднакъв състав, но формират различни кристални структури. Промяната на фазата, открита от учените, първоначално се разглежда като недостатък, но изследователите успели да я превърнат в нещо потенциално полезно.

Промяната на материала от прозрачно към непрозрачно състояние се задейства от топлина. При лабораторните експерименти изискваната температура била около 100°С. Учените казват, че работят, за да намалят температурата до 60°C. Обратният преход се постига чрез добавяне на влажност към материала. Изследователите казват, че ще работят и върху алтернативи на тези методи.

„Слънчевата клетка показва напълно обратима производителност и отлична стабилност на устройството при многократно повтарящи се цикли на фазов преход, без каквото и да е избледняване на цветовете или намаляване на производителността“, казва Минлиан Лаи, студент в групата на Янг. „С такова устройство сграда или кола може да черпи слънчева енергия през целия ден чрез интелигентни фотоволтаични прозорци.“

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*