В Лондон разкриват нови улични чешми за пиене

обществена чешма

Кметът на Лондон Садик Хан обяви планове за увеличаване на броя на обществено достъпните чешми за питейна вода. Стъпката има за цел намаляване на употребата на пластмасови бутилки за еднократна употреба. Заедно с новите чешми се предвижда и схема за предлагане на вода от бизнес-организациите.

Кметството съобщи, че е отпуснало 750 000 лири в своя проектобюджет за следващите три години, за да подкрепи инициативи за борба с пластмасовите отпадъци. Най-видимата от тях е, че Хан е натоварил служителите на общинската администрация спешно да идентифицират подходящи места за обществени чешми за питейна вода, както и модели за финансиране на нови шадравани из Лондон. Едно от условията е такива чешми да има по най-натоварените транспортни маршрути на Лондон.

В дългосрочен план в кампанията ще се включи и отделът по градоустройствено планиране на Лондон. Местната архитектурна дирекция ще въведе изискване към разработчиците на строителни обекти да предвиждат подходящи места за обществени чешми за питейна вода като част от процеса на планиране на нови зони или възстановяване на обществени пространства. Кварталните центрове и големите търговски центрове също ще бъдат задължени да осигуряват безплатна питейна вода.

Хан ще стартира и пилотна схема с участието на бизнес-организации и търговски обекти, готови да предлагат на клиентите безплатна чешмяна вода. Схемата за „зареждане“ ще бъде въведена в до пет района на Лондо. Тя ще насърчава бизнеса да предлага на клиентите безплатна чешмяна вода. Всички магазини, които се регистрират в схемата, ще бъдат включени в смартфон приложение и ще могат да използват стикери и знаци за популяризиране на услугата.

Коментари

Напиши коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван
*